Na de eerdere succesvolle uitwisselingen in 2011, 2014 en 2017 komt het Glasgow Chamber Choir in maart a.s. alweer voor de vierde keer naar Nederland voor gezamenlijke concerten met het St. Joris Kamerkoor. Dit keer staat de monumentale Messe in e-moll van Anton Bruckner voor achtstemmig koor en vijftien hout- en koperblazers als hoofdmoot op het programma. Bruckner schreef deze mis in 1866 ter gelegenheid van de bouw van de votiefkapel van de nieuwe kathedraal in Linz; de mis klonk voor het eerst in 1869, in de open lucht en onder leiding van de componist.

Naast deze mis worden o.a. nog drie transcripties voor acht- tot maar liefst zestienstemmig koor van Clytus Gottwald (*1925) van liederen van Gustav Mahler uitgevoerd. De koorbewerkingen van Gottwald worden ook wel gekarakteriseerd als het herscheppen van de prachtige klanken van de betreffende instrumenten naar de unieke kwaliteiten van de menselijke stem. En als contrast met al deze laat 19e-eeuwse koorwerken voeren de koren elk een werk uit van een hedendaagse componist: het Glasgow Chamber Choir met 'Canticum Calamitatis Maritimae', geschreven in 1997 door de Finse componist Jaakko Mäntyjärvi (*1963) met als inspiratie de scheepsramp met het MS Estonia in 1994, en het St. Joris Kamerkoor met het Miserere van de Schotse componist James MacMillan (*1959). Beide stukken passen tevens goed bij de Vastentijd.

Voor enkele instrumentale intermezzi zorgen de arrangementen voor blazers van ons koorlid Frits Gombert op orkestwerken van Anton Bruckner.

Het complete programma:

Anton Bruckner/arr. Frits Gombert:

* Marsch in d-klein (WAB 96)

* Drei Orchesterstücke (WAB 97):

- nr. 1 - Moderato

- nr. 3 - Andante con moto

- Jaakko Mäntyjärvi - Canticum Calamitatis Maritimae

- James MacMillan - Miserere

- Gustav Mahler/Clytus Gottwald:

* uit: Lieder eines fahrenden Gesellen: ‘Die zwei blauen Augen von meinem Schatz

* uit: Des Knaben Wunderhorn: ‘Urlicht

* uit: Rückertlieder: ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen

- Anton Bruckner - Messe in e-moll (WAB 27), voor achtstemmig koor en blazers:

* Kyrie

* Gloria

* Credo

* Sanctus

* Benedictus

* Agnus Dei

In relatie tot de regeringsmaatregelen rond de corona-crisis hebben wij het concert met het Glasgow Chamber Choir in de Sint-Joriskerk op 21 maart 2020 helaas moeten annuleren. Wij proberen dit concert alsnog op een later tijdstip uit te voeren. De reeds betaalde toegangsprijzen worden gerestitueerd. Wilt u informatie over deze retournering? Stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vanwege de parallelle besluitvorming door het bisdom Haarlem is ook de voorgenomen muzikale medewerking aan de Latijnse hoogmis in de Obrechtkerk te Amsterdam op zondagmorgen 22 maart 2020 komen te vervallen.